A régi ablakok megőrzése

ekkor: 2012.07.03., kategória: ablak, szerző: ablakszigetelo

A műemléki épületek lakóit érinti leginkább az a kérdés, hogy mi legyen a történeti ablakokkal. Ezek a századfordulóról vagy még korábbról származó nyílászárók nagyban hozzájárulnak az épületek, utcák stílusához, harmonikus összképéhez. Az aprólékosan kidolgozott, válogatott faanyagokból készült ablakok ma is nagy értéket képviselnek, ezért lecserélésük helyett a szakemberek inkább az ablakfelújítást javasolják.

A hagyományos ablakszerkezetek napjaink követelményeinek is képesek megfelelni. Az energiatakarékosság és a hőtechnikai paraméterek szempontjából a ma gyártott, korszerű ablakokkal azonos szintre hozhatók és jelentősen növelik az ingatlan értékét is. Míg a műanyagból és alumíniumból készült ablakok élettartama korlátozott, a régi fa ablakok újra meg újra felújíthatók, élettartamuk akár több száz évre kitolható a minőség csorbulása nélkül.

Egyik nagy előnyük, hogy természetes módon biztosítják a lakás szellőzését, így meggátolják a penészedés kialakulását, hiszen nem zárnak olyan légmentesen, mint a modern nyílászárók. A műanyag és alumínium nyílászárók gyártása során komoly környezetszennyezéssel kell számolni, ezért az ablakfelújítás amellett, hogy költségtakarékos, környezetbarát megoldás is.

Címkék:
 

Szólj hozzá