Muszáj-e az ablakokat lecserélni, ha úgy tűnik, eljárt felettük az idő? Egyáltalán nem. A cserénél jóval költséghatékonyabb megoldást nyújthat az ablakok komplex felújítása.

A felújítás minden ablaktípusnál, akár a legrégebbi, százéves gyártmányoknál is megvalósítható, mint a kapcsolat gerébtokos és a teschauer ablakok esetében, amikor a meglévő vékony üveg helyére egy vastagabbat célszerű beépíteni, majd ezt bemarásos szilikonos szigeteléssel ellátni. Ezzel egy kalap alatt megoldható a hő- és hangszigetelés is, a lakás esztétikuma pedig érintetlen marad.

Gyakori problémaforrás a vasalatok, zárak nem megfelelő működése. A vasalatokat szakember könnyedén be tudja állítani, így gondoskodhatunk arról, hogy az ablakok ne akadjanak, hanem passzosan záródjanak. Amennyiben ennél súlyosabb a probléma, a vasalatok teljes cseréje szükséges. A zárakon lehet, hogy már egy egyszerű olajozás is sokat segít, először ezzel próbálkozzunk. Ha nem járunk sikerrel, kénytelenek leszünk új zárszerkezetet beépíteni. Ezek azért különösen fontos részei a felújításnak, mert ha nem javítjuk ki a hibáikat, a hőszigetelés teljesen pocsékba megy.

Műanyag ablakoknál már fennáll a lehetősége annak, hogy valamilyen alkatrész elreped vagy eltörik. Ezeket megjavítani nem lehet, cserélni kell őket. A megfelelő alkatrészeket az ablak gyártójától minden esetben meg lehet rendelni, de a standard darabokat az ezzel foglalkozó szakemberek helyben pótolni tudják.

Az ablakok szigetelésére legjobb módszer a svéd nútbemarásos technika. Ennek során az ablakkeretbe marógép segítségével egy horonyt vájnak, amibe megfelelő méretű szilikon tömítőanyagot fektetnek. Ez teljesen kitölti a rést és a hőhidak révén tökéletes szigetelést biztosít. Kevés pénzből egyszerűen kivitelezhető eljárás.

Nemcsak esztétikum, de a fa ablakok állagának megóvása szempontjából is nagyon fontos művelet a festés. Első lépésként a korábbi festékréteget távolítsuk el egy csiszolóval. Ez lehet csiszológép- vagy papír, amelyik számunkra kézenfekvőbb. Ha a fa kereten sérülések vannak, amik megakadályozzák a festék egyenletes fedését, célszerű tömítőanyagot használni a problémás részeken. Az elöregedett korhadt részeket vésővel távolítsuk el, majd ide is a tömítőanyagot használjuk. Ha simára, egyenletes felületűre csiszoltuk a keretet, festés előtt nem árt favédővel lekezelni, ez még tovább növelheti az ablakkeret élettartamát és a festék tartósságát is javítja.

A drága ablakcserénél tehát léteznek jóval takarékosabb megoldások. Némi kézügyességre és munkakedvre van szükség ahhoz, hogy régi ablakaink új pompában tündökölhessenek.