Ablakszigetelés utólag Svéd módszerrel.

 

Fűthetjük otthonunkat gázzal, fával vagy egyéb alternatív fűtőeszközökkel, az energia mindig egyre drágább lesz. Télen a fűtési szezonban ez nem kis mértékben dobja meg a lakások, házak fenntartási költségeit.

Szükségtelen rögtön a nyílászárók cseréjén törni a fejünket. A régi, fából készült, az időjárás viszontagságai következtében gyakran elvetemedett ablakok utólagos szigetelése jelentheti az egyik kézenfekvő megoldást. Ha rászánjuk magunkat erre a beruházásra, 20-30%-kal garantáltan csökkenthetjük a fűtésre fordított kiadásainkat. De nemcsak a szó szerint ablakon kidobott összegekről van szó. Egy rosszul szigetelő ablak köztudottan sokkal jobban beengedi a lakásba az utca porát, zaját, az esőt és a szelet, melyek jelentősen csökkenthetik komfortérzetünket, különösen a hideg hónapokban.

Az ablakok utólagos szigetelésére ma már többféle módszer létezik. A bemarásos szilikonos ablakszigetelés alkalmazása során egy néhány milliméter átmérőjű hornyot marunk az ablakszárnyba, melybe ezután egy szilikon gumicsíkot helyezünk. Ez kitölti a rést és gondoskodik az ablak megfelelő szigeteléséről. Fehér és barna színben kapható, ára 500 Ft/folyóméter .
Az öntapadós szigetelőanyagok ennél is költségtakarékosabbak, alkalmazásuk is egyszerűbb, viszont a páratartalom miatt elég hamar elvesztik tapadásukat, elválnak az ablaktól, így ezek csak ideig-óráig jelenthetnek megoldást, de semmiképp sem hosszútávon.
A sziloplasztos tömítés bár olcsó és egyszerűen felvihető, de az időjáráshoz nem képes rugalmasan alkalmazkodni, egy idő után túlzottan megkeményedik, berepedezik és a maradványok nélküli eltávolítása is nagyon nehéz.
A szivacscsíkok beragasztását sokan választják, könnyen beszerezhető és szinte néhány perc alatt beszabhatjuk az ablakba, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy a szivacs nem szigetelőanyag. Mivel porózus, a párának sem tud ellenállni. Magába szívja azt, a nedvesség pedig leoldja róla a ragasztóréteget. A napfény hatására hamar elporlad, lemorzsálódik.

Az utólagos ablakszigetelésre a Svéd nútmarásos szilikonos szigetelés biztosítja a legtartósabb és legmegfelelőbb megoldást.

Hogy ne kelljen előre rettegnünk a fűtési szezontól és valóban meleg, kényelmes otthonban élhessünk, érdemes rászánni magunkat az ablakok szigetelésére. Lehet, hogy elsőre ennek költségei is visszariasztanak minket, de ha utánaszámolunk, láthatjuk, hogy a jövőbeni megtakarításokhoz képest milyen csekély a beruházás költsége, az ára 2-3 éven belül garantáltan megtérül.