Az ajtószigetelés hiánya vagy elöregedése sok fejfájást tud okozni. Ha úgy gondoljuk, elérkezett az idő az ezek pótlására vagy megújítására, több módszer közül választhatunk.
Akárcsak az ablakok szigetelésénél, az ajtók esetében is a szilikonos szigetelését javasoljuk, amit egy pár milliméteres kis “hornyokba” illesztünk. Ezt a mélyedést marógéppel készítjük el. Erre csatlakoztatható porszívó, ami azért praktikus, mert ha mindvégig bekapcsolva tartjuk, felszívja a forgács nagy részét, ezzel könnyítve meg az utólagos takarítást.
A  levett ajtókat bakokra fektetjük, majd a bemart horonyba szilikon gumicsíkot helyezünk, ami pontosan kitölti a réseket és biztosítja a megfelelő hőszigetelést.

Mielőtt levennénk az ajtót, egy darab gyurmával vagy gittel teszteljük, mekkora a rés, amit le kell szigetelnünk. A gyurmát egy kis helyen rányomkodjuk az ajtótokra, ahol záródni fog és rácsukjuk az ajtót. Miután kinyitottuk, a gyurma vastagsága fogja mutatni, hogy milyen méretű szigetelésre van szükségünk. Ezután a leszerelt ajtót óvatosan a bakra fektetjük, következik maga a marás. A marógépre egy megvezetőt teszünk, ami a megfelelő, 45 fokos szögben vezeti végig a marókést. Itt arra is kell figyelni, nehogy túl mély horonyt marjunk az ajtóba, illetve a zárrésznél egyáltalán ne marjuk ki az ajtót. A marógépet lassan vezetjük, nehogy megugorjon és mélyebb darabot szakítson ki a fából. A szigetelőanyagot ezt követően méretre vágjuk, majd a horonyba helyezzük. Egy görgővel végigmegyünk rajta és a mélyedésbe simítjuk, ügyelve arra, hogy mindenhol tökéletesen kitöltse. Ha ezzel végeztünk, visszahelyezzük az ajtót és kipróbáljuk, mennyire záródik jól. Nem szabad akadnia vagy szorulnia, akkor lesz jó a szigetelés, ha a szilikoncső záráskor sem nyomódik össze teljesen, hiszen csak így tud a benne lévő levegő szigetelni. A későbbiekben, ha szükséges – pl. festésnél -, a szigetelőanyag könnyedén kivehető és visszahelyezhető.

Az ismertetett bemarásos módszerrel akár 10-12 évre is gondoskodhatunk nyílászáróink megfelelő szigeteléséről.