Ablakszigetelés utólag

ekkor: 2011.10.09., kategória: ablakszigetelés, szerző: ablakszigetelo

A fa ajtók és ablakok mára újra nagyon közkedveltekké váltak. Sokan azért ragaszkodnak hozzájuk, mert természetesebbek, barátságosabb hatást keltenek, mint az utóbbi években felkapott műanyag nyílászárók. A házak, lakások hangulatát és összképét pedig nagymértékben befolyásolja, hogy milyen anyagokat használunk az építkezés vagy felújítás során.

Sokan viszont nem esztétikai szempontok miatt nem válnak meg fa nyílászáróiktól, hanem mert egyszerűen nem tudnának egy teljes nyílászáró cserét finanszírozni. A panelprogram keretén belül támogatást is biztosítottak erre a célra sok társasháznak, de többen vannak azok, akik még így, segítséggel sem tudták megvalósítani a nyílászárócseréket.
A 20-30 éves vagy még régebbi fa ablakokat és ajtókat biztosan kikezdte már az idő vasfoga, ez pedig egyértelműen szükségessé teszi a további leromlás megelőzését. Egyetlen megoldás van, az utólagos ajtó, ablakszigetelés, ám ennek számos változata már kevés pénzből is elérhető.

Nemcsak a hőveszteség és az emiatt növekvő fűtésszámlák miatt fontos a szigetelés problémájának megoldása. Gondoljunk bele, egy huzatos lakás mennyi kényelmetlenséget, problémát tud okozni. Egy nagyobb széllökés már képes az utca porával beteríteni az ablakközöket, onnan már egyszerűen bejut a lakásba is. Volt-e már olyan élményünk, hogy hatalmas felhőszakadás után a régi, fa ablakok alatt – ahol rendeltetésük szerint záródniuk kellett volna – ömlött be a víz és elázott a fal, a padló, csak mert az eső éppen abból az irányból vert? Szélviharok idején hallottuk már, ahogy a szél az ablakok réseit áttörve süvít a lakásban és rázza a zárt ajtókat is?
Nem beszélve a kellemetlen zajhatásokról, melyeknek a több évtizeden át esőnek, napsütésnek, fagynak kitett nyílászárók biztosan nem képesek ellenállni, hiszen még újonnan sem ez volt az egyik legfőbb rendeltetési feladatuk. Akkoriban ugyanis még nem volt elterjedt, hogy a nyílászárókat esetleg hangszigetelő réteggel is ellássák. Mára azonban az ember természetes és alapvető igénye, hogy a kintről érkező zajokat kizárja, a bentről kiszűrődőket, amik esetleg a szomszédokat zavarhatják – például kutyaugatás, kisgyerek sírása az éjszaka közepén, házi barkácsolás – pedig bent tartsa.

Kis utánjárással könnyen informálódhatunk, számunkra, illetve régi nyílászáróink számára melyik a legmegfelelőbb  ablakszigetelési megoldások közül. Ha semmiképp sem szeretnénk kockáztatni, érdemes szakemberhez fordulni. A szigetelőanyagok széles választékából megéri a minőségibbet, esetenként drágábbat választani,100%-os szilikon tartalmút, hogy egy-két év múlva ne legyen szükség az egész szigetelés újrakezdésére.

Utólagos ablakszigetelés Svéd módszerrel.

Szólj hozzá