A korábban általános nem hőszigetelő üvegezést mára, az energiatakarékosság korában felváltották a hőszigetelt üveggel készült nyílászárók. Ezeknek is többféle típusa létezik.

A Low-E üvegek alacsony átbocsátó képességű bevonatukról kapták nevüket. Ez a hosszú hullámú infravörös sugarakat veri vissza a belső tér felé, ezzel meggátolja a meleg kiszökését. Nagy előnye, hogy az ablakok közelében gyakran érzett hideg is megszűnik ezáltal. A hagyományos kétrétegű üvegezés hatékonyságát a Low-E ablakok speciális bevonatuknak köszönhetően a kétszeresére növelik. Az Ug érték – ami az üveg hőátbocsátási értékét mutatja – 1,3-1,4 W/m2k. Ezt az értéket még kedvezőbbé lehet tenni, ha az üvegek közét argon gázzal töltik ki. A hőátbocsátása így 1,0 W/m2k lesz. Ha háromrétegű Low-E üveget kombinálunk argonnal, akkor a hőáteresztés – 0,6 W/m2k – még drasztikusabban lecsökken. Hátulütője lehet viszont, hogy az üvegezés súlya ezáltal jelentősen megnő, ezért nagyobb ablakfelületeknél már érdemes figyelembe venni a keletkező pluszsúlyt is.

A hőszigetelő üvegek mellett egyéb tulajdonságok alapján is választhatunk megfelelőt nyílászáróinkba. A reflexiós üvegek fémoxidos rétegüknek köszönhetően visszaverik a fényt. Tükröződéses, többféle színárnyalatban elérhető, a környezeti hatásoknak is ellenáll. A vagyonvédelmi üvegeket használhatjuk ott, ahol különösen fontos a biztonság, pl. bejárati ajtók, erkélyajtók esetében. Ezek a biztonsági ablakok két- és háromrétegű, hőszigetelő változatban is kaphatóak, így kombinálva a két előnyös tulajdonságot. Attól függően, hogy mi ellen szeretnék leginkább védekezni, léteznek úgynevezett rácshelyettesítő, átdobásgátló vagy golyóálló üvegek is. Az edzett biztonsági üvegek fontos tulajdonsága, hogy törés esetén a lamináló anyagnak köszönhetően az üveg nem hullik darabokra, hanem a törött részek is a helyükön maradnak.

A nagyvárosi élet egyik kellemetlen velejárója a fokozott zajhatás. Ezt is nagymértékben kiküszöbölhetjük a kimondottan zajcsökkentő profillal készült üvegek használatával. Egy normál szigetelő üveg is rendelkezik hanggátló tulajdonsággal – kb. 32 dB -, ugyanakkor egy speciálisan erre kiképzett üveg hanggátlása akár a 60 dB-t is elérheti. Nem kevés különbség ez azoknak, akik autópályák, repterek közvetlen szomszédságában élnek. A zajvédelmi üvegeknél a légrést és az üvegvastagságot egyaránt megnövelik, valamint a légrést gázokkal töltik meg.

A nyílászárók üvegezésekor tehát érdemes végiggondolni, mik az elsődleges elvárásaink az üveggel szemben. Számtalan funkcióval készítik ma már a minőségi üvegeket, a kiválasztásnál ezért rangsoroljuk, hogy otthonunkban mi lesz a legfőbb szerepe nyílászáróink üvegfelületeinek.